Adrenalínový Bratislava City Downhill ovládol Villegas, Polc piaty

22.06.2013 Bratislava

Bratislava 22. júna (TASR) - Kolumbijský horský cyklista Marcelo Gutierrez Villegas sa stal v sobotu víťazom Bratislava City Downhill 2013.

Ako jediný spolu s druhým Novozélanďanom Mattom Walkerom absolvovali približne 600-metrovú trať z nádvoria Bratislavského hradu na Rybné námestie s prevýšením 80 metrov pod minútu. Villegas v čase 59,28 s, Walker s 59,82.

Tretí skončil Brit Bernard Kerr (1:00,37), na piatom mieste úspešný slovenský reprezentant Filip Polc, vďaka ktorému sa toto príťažlivé "adrenalínové" podujatie uskutočnilo.

A práve vďaka nesmiernemu úsiliu, ktoré musel Polc vynaložiť, aby sa takého podujatie v Bratislave po 11 rokoch znova uskutočnilo (prvý raz v roku 2002), si vyžiadalo daň v jeho umiestení. "Je to super, ale veľa síl som vynaložil pri výstavbe tej trate i zabezpečení celého tohto podujatia. Bohužiaľ, nebola tá jazda taká ako u tých najlepších, ale je to špička v tomto športe. Takže, keď to beriem, že som spal len päť hodín, nebolo to najhoršie," povedal po pretekoch Filip Polc.

Slovenský jazdec sa po viacerých úspechoch v mestských zjazdoch najmä v krajinách Južnej Ameriky predstavil opäť doma. "Nie som zvyknutý takto tráviť deň pred pretekmi," dodal. Na druhej strane ho teší, že podujatie sa vydarilo. "To je ten najdôležitejší pocit a v tomto by som sa chcel realizovať po skončení svojej kariéry."

Britský reprezentant v horskej cyklistike Brendan Fairclough na trati mestského zjazdu Bratislava City Downhill. Foto: TASR/Pavel Neubauer
Ako ďalej povedal, takého preteky sú veľmi populárne po celom svete a preto túžil ich pritiahnuť aj do Bratislavy. "Bol to môj sen dotiahnuť to aj domov. Už v roku 2002 sme mali podobné preteky a spraviť ďalší ročník bola veľká výzva a som veľmi rád, že sa to podarilo," uviedol pre TASR. Do Bratislavy sa mu podarilo prilákať svetovú špičku, vrátane majstra sveta i víťazov pretekov Svetového pohára. "Podarilo sa nám pripraviť veľmi kvalitnú trať s viacerými skokmi, čo je mimoriadne atraktívne pre divákov. Som spokojný, že sa to dotiahlo do reality." Verí, že po tomto roku nebude zase dlhá prestávka, ale že sa takýto mestský zjazd stane tradičným. "Veľmi rád by som to v Bratislave robil každý rok. Trať sa tu dá stále zdokonaľovať, robiť ťažšie prekážky a verím, že budem mať šancu to usporiadať znova a že bude z toho krásna tradícia."

Do Bratislavy jeho osobným pričinením prišlo dvadsať kvalitných horských cyklistov z 9 krajín. Pikantériou bola prítomnosť majstra sveta z ČR Michala Prokopa, ktorý ale po zistení aká náročná je trať, radšej neštartoval. Odvaha ale nechýbala jedinej žene v štartovom poli Austrálčanke Tracey Hannahovej, ktorej čas ale na mužov nestačil a skončila predposledná, na 18. mieste. Za ňou skončil len Slovák Matej Vitko, ktorého na poslednú priečku odsúdil pád.

Dvasiatka pretekárov absolvovala predpoludním štyri tréningové jazdy, popoludní od 15.00 semifinále a na základe výsledkov z neho potom finále, do ktorého sa išlo od pretekára s najpomalším časom až po najrýchlejšieho. V semifinále Polc, skončil štvrtý, vo finále si semifinálový čas 1:02,77 vylepšil na 1:00,51.

Najbližšie sa Filip Polc predstaví v Bachledovej doline na enduro pretekoch počas ďalšieho víkendu a potom ho čakajú preteky vo Francúzsku.

Bratislavy City Downhill 2013 - výsledky:
1. Marcelo Gutierrez Villegas (Kol.) 95,28 s, 2. Matt Walker (N. Zél.) + 0,54, 2. Bernard Kerr (V. Brit.) + 1,09, 4. Tomáš Slávik (ČR) + 1,17, 5. Filip POLC (SR) + 1:23, 6. Edward Masters (N. Zél.) + 2,58,...13. Martin KNAPEC (SR) + 5,92, 14. Lukáš UČEŇ (SR) + 6,12, 15. Dodo JAVORNÍK (SR) + 6,69, 16. Tomáš LIŠKA (SR) + 7,04, 18. Matej VITKO (SR) + 23,57
 

Vyberte región